tiistaina, syyskuuta 18, 2012

Kesän muistot osa I: Joutomaiden salaisuudet

Älä aliarvioi maata missä kuljet. Katsahdus varpaisiin tai ojanpenkkaa saattaa käntää harmaankin pöheikön yllättäen aarreaitaksi.Nämä kyseiset asterit olisivat helposti maalikolla kuten minä sekoittuneet ketokukkaan tai ohdakkeisiin, mutta tarkempi ja valistuneempi silmä osasi löytää paikallisen harvinaisuuden. Kun katsoo kukkia tarkkaan, alkaa nähdä niiden hienostuneen ja hienovaraisen kauneuden. Enkä ole takoituksella kuvannut kukkia, joissa elämä pörrää. Tuona elokuisena iltapäivänä nämä asterit vain näyttivät olevan niitä kaikkein vetovoimaisimpia kukkia niin kärpäsille kuin mettisillekin.


WIKI:

Asterit (Aster) on suku asterikasvien (Asteraceae) heimossa. Sukuun kuuluu monia koristekasveja. Nimi Aster tulee muinaiskreikan sanasta ἀστήρ (astér), mikä tarkoittaa "tähteä", sillä kukinto on tähden muotoinen.
P.S. Koska astereita on luonnonvaraisenakin lukematon määrä, ei kasviharrastajakaan löytänyt tarkkaa lajimääritelmää. Siispä jos joku tunnistaa tarkalleen tämä nimenomaisen asterikasvin sisarineen, olisimme hyvin kiitollisia löydöstä. Kyseisestä kasvista on menossa ilmoitus kaupungin ympäristövirastoon, jotta kyseistä joutomaata voitaisiin alkaa hoitaa luonnonvaraisena niittynä.

Ei kommentteja: